„Când o să-l duci la grădiniță, să te pregătești să fie mereu bolnav! ” – este o părere pe care o poți auzi adesea de la părinții ”veterani” în ale mersului la grădi. Desigur, nu este în întregime neadevărat, doar că acest subiect are câteva nuanțe care merită studiate, înainte de a-l înscrie pe cel mic la o grădiniță și a verifica dacă este sau nu așa…

În primul rând, trebuie pornit de la ideea că, în contact cu anumite boli specifice colectivităților de copii, cel mic are ocazia să se imunizeze – nu-l poți ține la nesfârșit acasă, ca într-un ”clopot de sticlă”, în speranța că nu va fi bolnav vreodată. Nu doar că este ceva normal ca un copil să răcească de cinci-şapte ori pe an, dar răcelile, febra sau bolile copilăriei contribuie chiar la întărirea organismului și crearea de anticorpi.

Desigur, când copilul are simptome mai serioase – gripa, de exemplu, nu trebuie tratată ca o răceală mai gravă, ci ca o boală care poate determina complicaţii grave – trebuie luate măsuri imediat! Vestea bună este că gripa poate fi prevenită cu ajutorul vaccinului antigripal și chiar se recomandă acesta la intrarea în colectivitate.

Tot la capitolul ”prevenție”, este foarte important ca atunci când avem propriul copil bolnav, să nu-i expunem și pe ceilalți colegi de la grădiniță. Mai mult, și din partea noastră, ca părinți, și din partea grădiniței, trebuie venit cu inițiativa de a-i supraveghea pe copii atunci când tușesc sau strănută și a-i învăța să pună mâna la gură și apoi să se spele pe mâini, pentru a nu răspândi microbii.

În afara virozelor și a altor boli de care se molipsesc rapid copiii la grădiniță, tot aici este mediul ideal pentru microbi și bacterii, mai ales dacă regulile de igienă nu sunt foarte bine respectate – spălatul pe mâini cu săpun înainte de masă și după folosirea toaletei, uscarea mâinilor, păstrarea curățeniei personale cu schimburi curate, de rezervă. Ca mijloace de precauție aici, educația de acasă este pe primul loc: să nu bage în gură jucării sau alte obiecte / mâncare de pe jos,  să spele bine mâinile, să nu tușească în nasul celorlați, să folosească doar cana / paharul și tacâmurile lui…

Este greu de crezut că cei mici nu vor fi supravegheați atent de către personalul grădiniței, care este calificat și în acest sens,  însă este mai bine ca micuțul nostru să știe aceste reguli de acasă, pentru a evita urmările neplăcute. Dacă avem suspiciuni că la grădinița aleasă de noi igiena lasă de dorit și vedem că cel mic se îmbolnăvește mult prea des , cel mai bine este să nu facem experimente pe propriul copil și să căutăm alte oferte, eventual prin recomandarea din partea altui părinte.

Tot grădiniţa este locul în care îşi fac cel mai des apariţia bolile copilăriei: varicela, rujeola, oreionul sau rubeola. Cea mai contagioasă dintre acestea este varicela (vărsatul de vânt), care se poate transmite prin strănut, tuse, vorbire. Copilul este contagios câteva zile înainte de apariţia erupţiei veziculelor specifice bolii şi încă şase zile de la dispariţia lor. Dacă în această perioadă copilul vine la grădiniţă, îi va îmbolnăvi şi pe copiii care nu au făcut boala! Varicela poate fi prevenită cu ajutorul unui vaccin, care se administrează încă de la vârsta de 9 luni.

Grădinița, la rândul său, este obligată să prevină cât mai mult răspândirea bolilor și infecțiilor, prin reguli precise privind sănătatea și igiena, la admiterea copilului în colectivitate.

În orice grădiniţă trebuie să existe un medic sau o asistentă medicală care să controleze periodic igiena şi starea de sănătate a copiilor. În cazul micilor accidentări, cadrul medical trebuie să panseze rănile deschise ale copiilor, pentru ca acestea să nu devină surse de infecţii. Tot medicul are obligaţia să verifice alimentele oferite copiilor şi să aprobe meniul  zilnic.

Un capitol important îl constituie și accidentările, dintre care unele sunt imprevizibile, dar altele trebuie și pot fi prevenite simplu, prin măsuri elementare de precauție. Este de datoria grădiniței să elimine toate sursele posibile de accidente și să supravegheze copiii pe parcursul programului!

De regulă, nu trebuie să existe la îndemână jucării mici, pe care copilul le poate înghiți, jucării de exterior periculoase, dure, niciun obiect tăios sau ascuțit, prize descoperite, pungi care îl pot sufoca, mobilier inadecvat etc.

Mersul copilului la grădiniță poate fi o experiență benefică pentru el, atâta timp cât ne asigurăm, ca părinți, că locul ales este sigur pentru sănătate și că el nu va străluci mai mult prin absențele motivate de medic, decât prin prezență!

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan