Vizita la grădina zoologică poate fi transformată într-o experiență de neuitat pentru cel mic, mai ales dacă părinții înțeleg nevoia acestuia de interacțiune cu animalele și îi facilitează un contact, bineînțeles, în limita siguranței. Fascinația copiilor pentru animale este un fapt ce nu trebuie neglijat de niciun părinte: numeroase studii psihologice au arătat că prezența unui animal de casă în perioada copilăriei dezvoltă relațiile sociale ale acestuia, îl face mai responsabil, mai afectuos. Dar, cum se poate transpune această comunicare directă dintre copil și animal din interiorul căminului într-un mediu închis, protejat, cu bariere impuse și anume, grădina zoologică?

Prima vizită la zoo este, de regulă, un moment de maximă uimire pentru cei mici deoarece varietatea de vietăți îi copleșește. Obișnuința cu un animal de casă, fie patruped fie nu, este un element ce îl poate ajuta pe micul descoperitor să se familiarizeze mai facil cu restul speciilor din regnul animal. De aceea, mulți părinți sunt încurajați să arate și să explice, măcar tipărit într-o carte, diverse specii de animale, plante, în general elemente din mediul înconjurător cu care vor interacționa copiiilor la un moment dat. Sporirea cunoștințelor copiilor este așadar, primul lucru esențial pe care părinții trebuie să îl aibă în vedere, atunci când vizitează o grădină zoologică. Nu doar asocierea denumirii cu anumite caracteristici definitorii pentru un anumit exemplar este importantă, ci și date suplimentare despre habitatul acestuia, speranța de viață, sunt lucruri pe care copii ar trebui să le știe încă din primii ani.

Un alt aspect pe care ar trebui să îl aveți în vedere atunci când vă duceți pentru prima dată copiii la zoo este siguranța acestora. Copiii sunt încă prea mici să conștientizeze pericolul hrănirii animalelor peste gardul de siguranță, sau furișarea degetelor printre zăbrelele acestuia pentru a atinge animalul respectiv. Chair dacă exemplarele de la zoo sunt obișnuite cu publicul, ele sunt imprevizibile, iar îngrijitorii nu pot garanta pentru gesturile acestora. Regulile de siguranță trebuie așadar respectate cu strictețe mai ales de părinți, care reprezintă în mod cert modelul pe care îl vor urma copiii.

Totuși, pe lângă distracție și sporirea culturii generale, grădina zoologică îi trezește copilului tău și niște trăiri negative. Imaginea animalelor sălbatice închise în cuști, aflate în imposibilitatea de a se mișca în voie în habitatul lor atrage după sine tristețe în mintea unui copil și o dorință justițiară de a le elibera. Ca părinte, ar trebui să îi explici că acele animale au fost aduse acolo pentru ca oamenii care nu au acces la vizitarea lor în spațiul natural să le poate observa, să învețe din comportamentul acestor animale. În plus, îi poți aminti copilului tău de filmele de animație ale căror protagoniste sunt animalele sălbatice și îi poți atrage atenția asupra moralei acestor filme: niciun animal sălbatic nu ar trebui luat din habitatul lui natural pentru amuzament; în cazul în care este în imposibilitatea de a se trata singur în urma unei lupte sau intervenții umane animalul va fi tratat corespunzător în clinici specializate.

Grădina zoologică reprezintă locul ideal de explorat pentru cei mici: multe specii de animale nemaivăzute, spectacolele oferite de îngrijitori, interacțiunea fizică cu alți copii îl determină pe copilul tău să își dorească să retrăiască momentele de la zoo de nenumărate ori. Nu uitaţi totuși de regulile de siguranță, de îmbogățirea culturii generale a micuțului cu noi informații culese chiar de la fața locului și chiar de explicația vieții în captivitate pe care o trăiesc aceste animale.

Referințe:

http://www.suntparinte.ro/animalul-de-companie-si-copilul-beneficii-psihologice

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan