În multe țări din Europa proaspetele mămici pot apela la consultanții în alăptare, care sunt angajați în maternități și fac parte din echipa medicală având un rol covârșitor pentru succesul alăptării. Este o meserie recunoscută și remunerată. În România însă, această profesie nu este recunoscută, deși există peste 20 de consultanți Certificați Internaţional în Alăptare IBCLC (nota redacției: singura acreditare recunoscută în toata lumea), care ar putea să împărtășească din sfaturile lor mămicilor interesate.

Asociația ProMAMA susține necesitatea recunoașterii meseriei de Consultant în alăptare în România și a făcut demersurile necesare la Ministerul Sănătăţii pentru recunoașterea acestei profesii.

De folos și mamei și copilului

Dacă te întrebi care este utilitatea meseriei de consultant certificat în alăptare și de ce este atât de necesară la noi, vei primi mai multe răspunsuri:

  1. România se află pe un loc codaș în Europa în ceea ce privește alăptarea exclusivă la sân până la 6 luni: 12,6% în comparație cu media europeană 40%, în condițiile în care 98% dintre femei sunt capabile să alăpteze. Deci, româncele și-ar putea alăpta copiii, dacă ar avea la îndemână o persoană specializată în alăptare, care să le educe și să le ajute pe cele aflate în dificultate.
  2. Personalul medical nu mai are timp și de asta. Depășite de volumul de muncă în majoritatea spitalelor, asistentele medicale taie din timpul comunicării cu pacienții pentru a face față lipsei de personal și a-și duce la îndeplinire toate activitățile. Și uite așa se ajunge ca, în foarte puține maternități, asistentele medicale să încurajeze alăptarea la sân, să stea cu mămicile pe îndelete și să le explice tehnica alăptării. Laptele praf este mult mai la îndemână, iar personalul medical nu mai trebuie să se ocupe să-ți arate cum să alăptezi. Ți-l recomandă pur și simplu… Dar bebelușul odată obișnuit cu tetina biberonului, va învăța mai greu să sugă de la sân. De aceea e important să te informezi și să apelezi fie la consilieri în alăptare, fie la moașe sau la asistente medicale dispuse să-ți ofere ajutor.
  3. Alăptarea deși este “cel mai natural lucru din lume”, necesită învățare. Alăptarea este un proces de acomodare pentru mamele aflate la primul copil, dar şi pentru micuțul care urmează să se hrănească, iar eventualele probleme care pot apărea pot fi rezolvate rapid și fără complicații, dacă există un consultant certificat în probleme de lactaţie.

Povestea unei mămici, consultant în alăptare

Asociaţia ProMAMA a înființat în România un Institut și un Centru de Alăptare. Sorana Mureșan, Manager ProMAMA, actualmente Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional (IBCLC), Educator Prenatal Certificat Lamaze (LCCE) este mama a doi băieței, Răzvan și Darius. Aducerea pe lume a celor doi copii a fost diferită: o naștere naturală și o cezariană de urgență. ,,În urma acesteia am făcut o complicație care mi-a pus viața în pericol. Am fost despărțită de Răzvan, fără de care niciodată nu am stat mai mult de 2-3 ore, și de nou-născutul meu, micuțul Darius, pe care îl așteptasem 9 luni de zile să-l simt la piept și pe care n-am prea apucat să-l cunosc… Am fost spitalizată pentru două luni, am trecut prin patru operații și, evident, medicii mi-au oprit medicamentos lactația’’, a povestit Sorana Mureșan, care nu s-a împăcat cu gândul și a încercat să realăpteze, după o pauză de 10 săptămâni. I-a reușit și astfel și-a alăptat copilul exclusiv la sân până la vârsta de 7 luni și jumătate. ,,Odată cu această experiență s-a schimbat atât de mult viața mea! Mi-am dat seama că mi se deschide un nou drum în viață, că pot transmite și viitoarelor sau proaspetelor mămici această pasiune: pasiunea de a fi părinte, adevarăta bucurie de a fi mamă!’’, a povestit Sorana care a decis să înceapă proiectul ProMama. De aici și până la a deveni Consultant în Lactație și Alăptare Certificat Internațional a fost un pas. ,,Ofer cursuri de alăptare, consultanță și consiliere în alăptare pentru a învăța gravidele și a ajuta mămicile să alăpteze, să înțeleagă faptul că orice mamă poate alăpta dacă este corect informată și orice problemă de alăptare are soluții, să le arăt că alăptarea înseamnă mai mult decât o metodă de hrănire a copilului: alăptarea îi oferă copilului hrană, protecție, căldură și dragoste în același timp; alăptarea te împlinește, pe tine, ca femeie!”

Cum recunoști un consultant certificat?

Orice persoană care are studii superioare poate deveni consultant în alăptare, dar numai după ce are la activ cel putin 1.000 ore de practică în domeniul alăptarii și lactației umane și după ce a promovat un examen de nivel internațional. Acesta este serios și cuprinde verificarea cunoștințelor în domeniul anatomiei, fiziologiei lactației și a suptului, dezvoltarea și nutriția copilului, patologie, sociologie, psihologie și consiliere, terminologie medicală, etică, legislație, echipamente și tehnică de alăptare, educație sanitară. Nu este neapărată nevoie să urmezi aceste cursuri, dacă vrei doar să-ți alăptezi micuțul corect este suficient să apelezi la un consultant profesionist, unul acreditat (certificat) de către o comisie internațională formată din experți în alăptare (IBLCE – International Board Lactation Consultant Examiners).

Avantaje pentru amândoi

Avantajele alăptării la sân sunt atât pentru bebeluș, cât și pentru mamă. În cazul celui mic, laptele matern îl protejează de infecții, deoarece conține anticorpi. În plus, va avea un risc mai mic de a face alte boli sau alergii. Alimentul matern se digeră ușor, scaunele bebelușului fiind mai puțin abundente. Dacă ai grija cantităților, să știi că cel mic își poate adapta singur cantitatea de lapte de care are nevoie. În privința greutății bebelușului, scade mai puțin în greutate (scăderea fiziologică) și recuperează mai rapid această scădere. Prin efortul depus la supt își dezvoltă mușchii și oasele feței. Avantajele tale, ca mamă, sunt legate de sănătate: s-a demonstrat că previne apariția cancerului de sân, scade riscul de apariție a diabetului zaharat de tip 2, ajută la revenirea uterului în poziția initial. Este și mai comod de manevrat, laptele matern fiind la îndemână, reprezintă și o economie de timp și bani și nu în ultimul rând reprezintă un consum de energie pentru organismul tău, ajutându-te să mai dai jos din kilogramele acumulate pe perioada sarcinii.

Referințe:

http://www.cdt-babes.ro/articole/alimentatie-nou-nascut-alaptare.php

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan