Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Creşterea şi dezvoltarea organismului sunt încă extrem de accelerate. Dacă la începutul perioadei, corpul micuţului suferă cele mai mari transformări, la sfârşitul acesteia creşterea încetineşte, iar accentul se pune pe dezvoltarea psihică. Copilul începe să dobândească încredere în forţele lui, să fie mult mai independent. Pe măsură ce învaţă să meargă, să alerge şi să se caţere, are nevoie de încurajări din partea părinţilor dar şi de stabilirea unor limite clare a ceea ce poate sau nu să facă pentru a fi în siguranţă.

În această perioadă copilul începe să-şi formeze personalitatea

Dezvoltarea normală include, de la 6 luni la 1 an executarea mişcărilor din ce în ce mai complexe, capacitatea de a sta singur în şezut, ridicarea în picioare cu ajutorul unui părinte, deplasarea de-a lungul unei mobile, cel mai frecvent în pătuţ. De la un an la doi, copilul tău trebuie să fie în stare să meargă fără ajutor, să ţină un creion şi să mâzgălească pe hârtie singur, să arate cu degetul ceea ce doreşte, să întoarcă paginile unei cărţi, să împingă, să tragă şi să arunce diverse obiecte. Dezvoltarea psihică normală constă în capacitatea de a înţelege şi a executa comenzi simple, de a spune diverse cuvinte, de a identifica obiectele într-o carte, să fie atent la o conversaţie. Trebuie să urmărească expresiile faciale ale celorlalţi dar şi să îi placă să imite diverse sunete sau să râdă atunci când este provocat. Un alt semn că micuţul tău este în graficul dezvoltării normale vârstei lui este capacitatea de a se juca singur cu jucăriile, măcar o perioadă scurtă de timp (referinţa 1:http://www.washtenawsuccessby6.org/parents/child-development/).

Ghid de bună-purtare pentru a evita accidentele

Copilul învaţă cu repeziciune, părinţii neputând de multe ori să conştientizeze cât de repede o poate acesta face. De aici şi vigilenţa uneori scăzută a acestora. Copilul tău poate să se caţere înainte de a învăţa să meargă, să tragă de orice obiect ceea ce îl expun pericolelor. Iată o scurtă trecere în revistă a celor mai frecvente accidente ce se pot întâmpla, important e să iei toate măsurile de siguranţă pentru a le preveni.

  1. Căderile

Datorită noilor abilităţi dobândite, copilul până în doi ani nu va şti să-şi coordoneze precis mişcările, fiind expus căderilor frecvente. Cel mai important este să ştii că micuţul nu are capacitatea neuronală de a distinge şi conştientiza pericolul. Acesta este motivul pentru care îl vedem cum se avântă în cea mai mare viteză de pe tobogan, sau fuge să se suie în leagăn fără a realiza că acesta îl poate lovi. Curiozitatea de a descoperi lumea îl face să se caţere pe orice obiect mai masiv avut la îndemână, cea mai mare ameninţare fiind aceea de a ajunge la ferestre sau la balustrada din balcon. Căderea de la mari înălţimi este printre cele mai frecvente cauze de accidentări mortale. Îl vei feri, dacă îi limitezi accesul spre scări prin instalarea unor uşi rabatabile, nu laşi în balcon sau în faţa ferestrei niciun scaun, masă sau premergător pe care ar putea să se caţere, instalezi la ferestre un sistem special de siguranţă care îl împiedică să le poate deschide.

  1. Arsurile

Între 6 şi 12 luni, copilul trage de orice obiect aflat la îndemână. Nu lăsaţi ceaşca cu cafea sau ceai în apropierea lui sau la înălţimi care îi sunt accesibile. Şansele de a ajunge la obiecte care îl pot arde cresc simţitor, dacă lăsaţi copilul nesupravegheat în premergător. Aranjaţi-i un colţ special, unde să fie în siguranţă cât timp gătiţi sau puneţi-l într-un scaun care îi oferă activităţi recreative şi îl ţine fixat în acelaşi timp.

După vârsta de 1 an, când copilul începe să meargă, riscul de arsură se multiplică, de aceea trebuie să-i blocaţi accesul la bucătărie sau la baie, atunci când îi pregătiţi apa pentru îmbăiere. Aveţi mare grijă ca apa din cădiţă să nu depăşească temperatura de 36-37 grade Celsius.

Află mai multe informaţii despre alte accidente ce se pot produce în casă sau în curte, ca şi despre măsurile de siguranţă, aici:

http://www.modeleazacopilaria.ro/baia-in-siguranta/

http://www.modeleazacopilaria.ro/ajutor-copilul-meu-s-a-accidentat/

http://www.healthychildren.org/english/tips-tools/Pages/Safety-for-Your-Child-1-to-2-Years.aspx

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan