Una dintre cele mai mari bucurii din viaţa copilului tău este să-şi serbeze ziua de naştere alături de prietenii săi într-un mod cât mai distractiv. În funcţie de nivelul economic al familiei şi de timpul de care dispui, te poţi ocupa de organizare chiar tu sau poţi apela la un organizator de evenimente pentru copii. Trebuie doar să ţii cont de câteva elemente: vârsta copilului, locaţia aleasă, numărul invitaţilor şi vremea de afară.

Vârsta copilului este definitorie pentru tipul petrecerii

Prima aniversare coincide la noi cu „tăierea moţului” şi se desfăşoară în general în familie, în compania rudelor, a naşilor şi a celor mai apropiaţi prieteni ai părinţilor. Copilul nu-şi va aminti nimic dar filmările video vor sta mărturie asupra momentului primei tentative de tundere, a băiţei făcute de naşă într-o cădiţă în care s-au presărat câteva petale de trandafir, ca puiul tău să fie „frumos ca o floare” şi câteva boabe de orez, simbolul unei vieţi îmbelşugate. Poate cel mai aşteptat moment este cel în care alege diverse obiecte ce i se pun în faţă pe o tavă: monede pentru a avea bani, o carte, dacă-i va plăcea să citească şi va fi inteligent, oglinda ca să aflăm dacă fetiţa va fi cochetă când va fi mare. Lăsând obiceiurile tradiţionale la o parte, avantajul unei astfel de petreceri este că se desfăşoară într-un loc familiar copilului şi îl putem hrăni şi culca la orele la care este obişnuit.

Între doi şi patru ani, poţi alege şi o locaţie diferită de locuinţa ta, cu condiţia ca evenimentul să nu dureze mai mult de două ore. Închiriază o sală într-un club de copii, o grădiniţă sau  un spaţiu special amenajat într-un mall sau la un centru fast-food, care au avantajul că dispun de personal specializat în organizarea de jocuri pentru cei mici şi unde copiii şi părinţii pot mânca meniuri diverse, pe placul fiecăruia. Dezavantajul unei astfel de petreceri este că locaţia permite practicarea doar a jocurilor statice, gen clovnerii, realizarea unor figurine din baloane şi dans pe melodiile unui casetofon. Avantajul este că prichindelul nu oboseşte prea tare iar casa  rămâne neatinsă de mica hoardă dezlănţuită.

Dacă vârsta copilului este peste cinci ani, imaginaţia ta poate să nu aibă limite. Poţi alege să organizezi o petrecere tematică, în care copiii se vor costuma în prinţi, prinţese sau diverse personaje din filmele de desene animate sau poţi pune la cale diverse concursuri, de mimare a unor personaje pe care copiii vor trebui să le recunoască, de organizare a unei „vânători de comori”, joc în care copiii vor căuta prin casă diverse bileţele ascunse în locuri semnalizate cu diverse forme geometrice din carton, lipite pe mobilă sau în alte locuri din casă. Bileţelele odată găsite trebuie puse unele lângă altele şi descoperit mesajul pe care îl transmit împreună. Mai poţi realiza o mică scenă şi să interpretezi cu copiii, cu ajutorul unor păpuşi sau diverse animale de pluş puse pe mâini, o poveste cunoscută de toţi. Păpuşile le poţi închiria cu ora de la diverşi animatori specializaţi iar scenariul îl poţi crea pe loc împreună cu copiii.

Secretul unei petreceri reuşite este să alegi activităţi cât mai diverse, astfel încît copiii să nu se plictisească, jocuri adecvate vârstei lor, care să-i includă pe toţi. Dacă doreşti să participe şi părinţii lor, alege o locaţie cu un spaţiu generos, în care aceştia să poata sta separat de copii şi unde pot servi diverse preparate culinare, realizate de o firmă specializată de catering. Ai însă nevoie de  ajutorul rudelor tale, pentru a servi părinţii şi a realiza jocuri cu copiii. Dacă e vară şi vrei ca petrecerea să aibă loc într-o grădină poţi organiza diverse jocuri de exterior dar fii prevăzătoare şi ţine la îndemână, într-o cameră din interior, un DVD- player, un televizor şi câteva filme memorabile, în caz că vremea se strică şi petrecerea trebuie să continue în interiorul casei.

Mai multe despre jocuri şi diverse activităţi, cum decorezi casa şi grădina, ce poţi servi la masă, află pe site-ul :http://childparenting.about.com/od/funcelebrations/ss/Collage-Birthday-Invitation-campfire-theme.htm

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan