V-ați pus vreodată întrebarea cum vă învățați copilul să reacționeze în caz de cutremur? Chiar dacă nu sunt atât de dese ca în Japonia cutremurele la noi, tot ar trebui să ne instruim noi și cei dragi pentru a ști cum să procedăm într-o astfel de situație.

De la propria supraviețuire până la acordarea primului ajutor celor dragi și semenilor aflați în suferință, până la reacomodarea la viață, după un eventual șoc emoțional, toate aceste chestiuni elementare sunt importante de știut de copii și adulți, deopotrivă.

Cine ne avertizează în caz de cutremur?

Nu s-a descoperit încă aparatul sau mecanismul care să prevestească cu mult timp înainte un cutremur, astfel încât toată lumea să aibă timp să se pregătească cu calm. Există dispozitive care ne avertizează cu 30 de secunde înainte. Atât.

În afara seismografelor și dispozitivelor, mai avem niște viețuitoare care simt cutremurele și își schimbă comportamentul: papagalii, peștii și țestoasele. În general, câinii schiaună, caii se sperie și devin agitați, iar păsările zboară în cerc, așa că învățați-vă copilul să observe mediul înconjurător. Mai pot apărea alunecări de teren, crăpături în suprafața pământului, apariția valurilor de tip tsunami.

Sunt destule pericole în locuință și în afara ei astfel încât copilul să fie învățat unde să se adăpostească în cazul unui posibil cutremur, dar să fie în siguranță. De aceea, stabiliți o întrunire de familie, în care să discutați despre strategia de supraviețuire în caz de cutremur. Inspirați-vă din sfaturile oferite de Ministerul Afacerilor Interne – Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – autoritatea în măsură să ofere informații pertinente privind prevenția, conștientizarea și pregătirea populației pentru a reacționa corect în situația producerii unui cutremur.

Ce trebuie să facă cei mici?

Calmul este cuvântul cheie, greu de păstrat mai ales în cazul celor mici. De aceea, adulții aflați în preajmă trebuie să aibă grijă să nu creeze mai multă panică. Dacă sunt la școală, copiii trebuie învățați să asculte de indicațiile învățătoarei, profesorilor și să se deplaseze la locul de întâlnire indicat de către aceștia.

Asigurați-vă că știu să sune la 112, în caz de urgență și că știu să ceară ajutor specializat. Copiii trebuie să se depărteze de ferestre și balcoane, să nu se urce în lift, dimpotrivă să încerce să se adăpostească sub o grindă, lângă un perete de rezistență, sub tocul ușii sau sub bancă. Evacuarea nu se face imediat, ca în cazul incendiilor, ci doar după încetarea cutremurului. Dacă copiii sunt singuri acasă, învățați-i să întrerupă alimentarea cu gaze, apoi să se așeze în locuri sigure: sub masă, sub tocul ușii. În niciun caz să nu stea lângă oglinzi, sobe, mobilier înalt ori sub lustre sau alte obiecte grele suspendate. Important e să nu dea buzna pe scări.

Dacă se află pe stradă, spațiile deschise sunt cele mai indicate, în niciun caz lângă clădiri, stâlpi sau copaci, care pot cădea. Trebuie evitată aglomerația, iar în caz de întuneric pentru a vedea se vor aprinde doar lanterne, nu lumânări sau becuri, fiindcă există riscul producerii unor scurtcircuite urmate de explozii! Dacă copiii se află în autobuz, metrou, mașină sau alt mijloc de transport, trebuie să rămână în interior până când mișcarea seismică încetează.

Rucsacul de urgență

Cutremurele nu durează mult, 1-2 minute, în cazul celor mai puternice, dar par o veșnicie. Mai ales că în jur auzim tot felul de zgomote cauzate de căderea diverselor obiecte: cum ar fi rafturile, dulapurile, vitrinele, televizorul, acvariul, vazele cu flori. Pericole sunt peste tot, și afară și în interior, dar copilul trebuie să știe că de abia după ce s-a făcut liniște și a trecut puțin timp poate să iasă afară din casă, din școală sau din altă încăpere. Drumul spre ieșire trebuie verificat, să nu apară vreun incendiu sau să se prăbușească vreun tavan. Totuși există și situații în care sunteți nevoiți să părăsiţi locuinţa împreună cu familia. În acest caz trebue să aveți o rezervă de urgență sau un rucsac care să aibă un kit cu obiecte de urgență. În rezervă trebuie să existe:

  •  apă (minim 4 litri)
  • alimente ușoare și neperisabile, biscuiți, batoane energizante etc.;
  • trusă de prim ajutor;
  • pătură;
  • aparat de radio cu baterii;
  • lanternă;
  • baterii de rezervă;
  • fluier;
  • articole de igienă personală: săpun, pastă și periuță de dinți, hârtie igienică;
  • agendă cu numere de telefon importante.

Învățați copilul că e important să știe de acest bagaj util și pregătiți-l împreună.

Astfel veți alunga teama de cutremur și veți fi întreaga familie mai bine pregătiți.

Surse:

http://salvaticopiii.ro/upload/p000600010002_manual_prevenire_dezastre.final[1].pdf

http://www.nutremurlacutremur.ro/index.htm

http://www.prefecturabucuresti.ro/resurse/situatii_urgenta/REGULI%20DE_COMPORTAMENT_LA_DEZASTRU.pdf

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan