autor Autor:
Prof. Dr. Mircea NANULESCU, medic primar pediatru cu specializări în pneumologie pediatrică și nefrologie pediatrică

Când se tratează febra ?

Febra este un simptom şi nu o boală. Febra, în general, este bine tolerată de copil. În funcție de starea generală a copilului se indică tratament pentru valori ale febrei măsurată rectal ≥38°C, dacă starea generală este modificată, și la valori   ≥38,5°C, indiferent de starea generală. La sugar ( copilul în vîrstă de 0-1 an) şi copilul mic, febra ridicată (≥39°C) poate provoca convulsii, numite convulsii febrile, care pot să se repete cu ocazia unor noi episoade de febră crescută, dar care au în general au un prognostic bun, o evoluţie favorabilă.

În paralel cu tratamentul febrei este necesară precizarea cauzei acesteia – citiți articolul ”Cum se produce și care este cauza febrei?” de pe site-ul nostru.

Pentru tratamentul febrei există două categorii de măsuri: metode fizice ( nemedicamentoase) şi metode medicamentoase (medicamente antitermice)

Metode fizice ( nemedicamentoase):

– pe perioada febrilă copilul va fi îmbrăcat sumar şi neînvelit;

– temperatura în camera în care este îngrijit copilul  nu va depăşi 21°C – 22°C;

– amplificarea circulatiei aerului utilzând în acest scop ventilatorul, deschiderea ferestrelor;

– hidratare printr-un  aport generos de lichide.

Aceste metode favorizează pierderea de căldură prin evaporare, convecție, conducție și radiere.

Din cauza lipsei de informație medicală, există obiceiul la unii părinți de a îmbrăca și învelii în exces copilul cu febră şi de a încălzi excesiv camera în care acesta este îngrijit. Din cauza îmbrăcării și invelirii excesive nu pot funcționa la capacitatea maximă unele dintre  mecanismele de pierdere termică (evaporare, conducție și radiere).

Amplificarea circulației aerului favorizează pierderile termice prin convecție.

Îmbrăcămintea sumară, evitarea unor învelitori, diferența dintre temperatura corpului și cea din camera copilului amplifică pierderile termice prin radiere și conducție.

Oferirea unor cantităţi mari de lichide favorizează transpiraţia.

Medicație antitermică (pentru combaterea febrei)

În practică se folosesc Ibuprofenul  și Paracetamolul.

Ambele medicamete sunt eficiente și bine tolerate. Ibuprofenul se administrează fără prescripție medicală după 6 luni și la indicația medicului de la 3 luni. Paracetamolul este indicat fără prescripție medicală de la 3 luni și la indicația medicului după 1 lună.

Unul dintre aceste medicamente trebuie să existe în trusa medicală a famiei cu copii. Este preferabil să existe ambele medicamente antitermice, pentru a folisi un al doilea antitermic în cazul ineficienţei primului medicament administrat pentru combaterea febrei.

Cele două medicamente ( Ibuprofen, Paracetamol) se prezintă sub forma unor soluții pentru administrare orală  sau sub formă de supozitoare. De preferat sunt soluțiile pentru uz oral. Supozitoarele vor fi indicate, de necesitate, la cei cu vărsături repetate sau la cei care refuză medicamentele pe gură. Calea rectală nu va fi utilizată dacă este prezentă diareea. Pentru copilul mai mare, cele două medicamente antitermice pot fi folosite sub formă de comprimate.

Pentru stabilirea dozei optime, în condițiile administrării din inițiativa părinților, se folosesc indicațiile menționate pe ambalaj sau prospect. Este mult mai exactă și eficientă stabilirea dozei în funcție de greutatea copilului decât în funcție de vârstă.

Doza de Ibuprofen este de 10 mg/Kg/doză, iar cea de Paracetamol este de 10-15 mg/Kg/doză. Pe ambalajul este menționată cantitatea medicamentului în mg la un volum exprimat în mililitri.

Efectul antitermic maxim se obține în 2-3 ore și durează 4-6 ore. După acest interval de 4-6 ore se poate repeta doza în următoarele situaţii: nu a fost influențată febra, dacă aceasta a reapărut sau dacă starea generală se menţine modificată. În aceste condiţii Paracetamolul se repetă după 6 ore, iar Ibuprofenul după 8 ore.

Dacă unul dintre cele doua antitermice nu a fost eficient în combaterea febrei, se poate încerca cel de al doilea.

Copilul nu va fi trezit pentru măsurarea febrei sau pentru administrarea antitermicului. Somnul este mai important decît scăderea febrei.

Pentru a evita supradozarea antitermicului, nu vor fi administrate concomitent alte remedii pentru răceală și gripă, remedii care de cele mai multe ori au în compoziţie şi Paracetamol sau Ibuprofen.

Ambele medicamente ( Ibuprofen, Paracetamol), în afara efectului antitermic, au efect antiinflamator și analgezic ( combat durerea).

Antibiotice nu vor fi indicate din inițiativa părinților la copilul cu febră. Antibioticul nu are funcție de antitermic. Majoritatea cauzelor de febră la copil sunt de origine virală. Antibioticul nu influenţează infecţia virală. Antibioticul va fi  administrat doar la indicația medicului.

Când trebuie solicitat consultul medical ?

De cele mai multe ori febra se dezvoltă în evoluția unor boli ușoare, cu evoluție favorabilă spre vindecare. Uneori, rar, febra poate să survină în cadrul unor boli grave.

Adresarea la medic pentru febră se impune în următoarele situații:

Febra, indiferent de valoare, care durează  ≥ 5 zile;
Febra la vîrstă mică:

– ≥38ºC la categoria de vârstă 0-3 luni,

– ≥39ºC la categoria de vărstă 4-6 luni

Modificări de comportament:

– Somnolență;

– Nu răspunde normal la simuli sociali;

– Se trezește doar la stimuli prelungiți;

– Activitate redusă;

– Nu zâmbește.

Modificări respiratorii:

– Bătăi ale aripioarelor nazale ( dilatarea orificiilor nazale în timpul inspirației);

– Respirații frecvente.

Vărsături și diaree asociate febrei;
Deshidratare:

– Buze uscate;

– Scăderea producției de urină ( micțiuni rare).

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan