Cuvântul “diaree” este derivat din cuvântul grec “diarrhoia”, care înseamnă “pierdere de fluide” pe cale digestivă (intestinală). Pe plan mondial, diareea este una din cele mai comune cauze de morbiditate și mortalitate la copiii din întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății a estimat în anul 1999 în jur de 2,2 milioane decese înregistrate la copiii sub 5 ani provocate de diaree, pe întreg mapamondul. După anul 2003, boala diareică acută (BDA) a trecut pe locul II între cauzele de deces la copilul între 0-5 ani, numărul scăzând sub 2 milioane/an la nivel mondial, dar cu toate acestea estimările OMS arată că sunt peste 700 milioane de episoade diareice/an la copilul sub 5 ani în țările în curs de dezvoltare. Sugarii și copiii cu vârste cuprinse între1-3 ani sunt extrem de vulnerabili în fața acestei boli, de aceea părinții trebuie să știe cum să procedeze atunci când apare, mai ales că multe episoade diareice acute la copil rămân necunoscute.

Când scaunele contează…

Pentru a defini diareea este nevoie de următoarele informații: frecvența scaunelor micuțului și consistența acestora. Cu cât sunt mai multe și mai apoase (dar e valabilă și numai una din cele două condiții) cu atât este mai evident că s-a instalat diareea. Medicii consideră diaree acută atunci când sunt prezente 3-5 sau mai multe scaune în 24 de ore. Tot diaree se consideră și dacă tranzitul intestinal este accelerat în așa fel încât depășește de două sau mai multe ori numărul obișnuit de scaune din timpul ultimei luni. În diareea acută, pierderea de apă și electroliți duce la deshidratare acută, ajungându-se până la Sindromul de deshidratare acută (SDA) atât de temut, dar și periculos. În funcție de gravitatea sa, sunt 3 forme clinice de diaree acută: “simplă” sau “ușoară”, în care SDA este echivalent cu pierderea a 0-5% din greutatea corporală; forma “medie”, în care SDA este echivalent cu pierderea a 6-10% din greutatea corporală și forma severă, în care SDA este de 10% pierdere din greutatea corporală.

Să umblăm la cauze

Nume precum: Escherichia Colli, Shigella, vibrionul holeric, rotavirus, Candida Albicans s-ar putea să nu vă spună mare lucru, dar medicilor cu siguranță le furnizează informații deosebit de importante, deoarece acestea pot cauza diareea. Este adevărat că în 20% din cazuri, cauza nu este cunoscută, dar în 40-60% din cazuri este virală și necesită aparatură și personal calificat, existente doar în centre specializate. În general, diareeile acute la sugar și copilul mic sunt de cauză infecțioasă, respectiv gastroenteritele infecțioase, fiind determinate de: virusuri, bacterii și, mult mai rar, de protozoare patogene. În zona noastră geografică, diareea acută infecțioasă este cel mai frecvent produsă de rotavirusuri, astfel că până la vârsta de 5 ani majoritatea copiilor dezvoltă un episod de boală diareică cu rotavirusuri.

Atenție la obiceiuri!

Alimentele și apa contaminate pot determina adevărate epidemii de diaree, la fel și mâinile murdare sunt cele care pot transmite infecția digestivă cu majoritatea germenilor bacterieni și virali. Contaminarea copilului de exemplu cu rotavirus se poate face prin contact direct cu alți copii care au această infecție, dar și prin contact indirect cu jucării sau suprafețe contaminate de copiii bolnavi. Trebuie să fiți atenți la aceste aspecte, dacă micuțul a intrat în colectivitate, fiindcă manevrele zilnice de îngrijire a copiilor mici în creșe și grădinițe pot favoriza infecția cu rotavirus, giardiază, etc. Anumite obiceiuri culinare pot pune în pericol sănătatea micuțului, cum ar fi: consumul produselor lactate nepasteurizate, a cărnii incomplet tratate termic. Aceste obiceiuri pot duce cu ele și un bagaj de Salmonella, Staphylococcus aureus, Escherichia Coli enterohemoragic, Clostridium perfringens. Prin urmare, fiți părinți responsabili și respectați regulile simple de igienă: de la spălarea frecventă a mâiinilor, până la manipularea, depozitarea, transportul și preparararea alimentelor. Învățați-l și pe cel mic să se spele pe mâini, să fie curat când mănâncă, să nu bage în gură jucăriile și alte obiecte purtătoare de microbi. Aceste obiceiuri sănătoase îi vor crea obișnuință.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan