Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Accidentările reprezintă una din pricipalele cauze de deces şi invaliditate în rândul copiilor şi adolescenţilor din toate tările Uniunii Europene. La fiecare oră, un copil din Uniunea Europeană îşi pierde viaţa în urma unei accidentări.

(Vezi aici: http://ec.europa.eu/health/highlights/2012/2/news_20120706_child_injuries__ro.htm)

Momentul îmbăierii copilului este unul dintre cele mai hazlii și jucăușe momente din zi, mai ales după ce micuțul tău începe să stea în șezut și capătă o oarecare autonomie. Cu chiote și stropi de apă împroșcați, cu râsete, cântecele, rățuște și peștișori zburătăciți care-ncotro, cu siguranță băița de seară este preferata copiilor și a părinților. Însă dincolo de momentele de veselie, e bine să fii avertizat de accidentele care se pot produce în tot acest timp și să cunoşti măsurile pe care trebuie să le iei pentru ca micuțul tău să fie în siguranță. Şi nu în ultimul rând, să fii conştient de faptul că siguranţa copilului în baie reprezintă mai mult decât siguranța în timpul băiței de seară.

Care sunt tipurile de accidente care se pot produce în baie?

Baia și bucătăria sunt locurile din casă în care se produc cele mai multe accidente domestice. Deoarece baia este asociată în primul rând cu apa și îmbăierea copilului, părinții iau în considerare în primul rând pericolul înecului atunci când se gândesc la posibilele accidentări în baie. Însă, în afara riscului de înec, copilul se poate accidenta și prin electrocutare, prin arsură – opărire cu apă ferbinte sau aburi, prin arsură cu substanțe chimice, se poate lovi prin cădere, sau se poate intoxica – otrăvi cu diversele substanțe chimice folosite la curățarea suprafețelor sau la spălare.

Conform rapoartelor Alianței Europene pentru Siguranța Copiilor, principalelecauze de deces prin accidentare la copiii între 0 și 14 ani sunt:

 1. Rănire
 2. Înec
 3. Otrăvire
 4. Cădere
 5. Arsuri și opărire

 (vezi aici: http://ec.europa.eu/health/highlights/2012/2/news_20120706_child_injuries__ro.htm

Conștientizarea tuturor acestor pericole, urmată de aplicarea consecventă și permanentă a anumitor măsuri de siguranță, sunt modalități prin care părinții pot evita accidentarea copilului lor în baie. În plus, educarea corectă a copiilor și transmiterea și învățarea precoce a unor minime reguli de siguranță pot ajuta la reducerea frecvenței accidentărilor domestice în baie.

Ce poți face?

 • Mai mult de 70% dintre copiii care se îneacă sunt băieți, iar riscul accidentării prin înec este maxim la copiii cu vârste cuprinse între 1 și 4 ani (vezi aici: http://www.childsafetyeurope.org/publications/info/tipsheets/drowning.pdf). Aceste date sunt valabile atât pentru accidentele care se petrec în casă, cât și pentru cele care se petrec în afara casei. Pentru a preveni înecul în timpul băiței, nu lăsa niciodată copilul singur în apă, nici măcar pentru câteva secunde. Conform datelor publicate de The European Child Safety Alliance, copiii se pot îneca și în apa de 2 cm înălțime și chiar în mai puțin timp decât îți ia să răspunzi la telefon.

(vezi aici: http://www.childsafetyeurope.org/publications/info/tipsheets/drowning.pdf).

 • Pielea acoperită cu săpun este foarte netedă și alunecoasă și se poate întâmpla ca părintele să nu poată ține în siguranță copilul în momentul în care îl scoate din baie. Deci ai grijă cum manevrezi copilul în timpul îmbăierii, eventual acoperă-l cu un prosop în momentul în care îl scoți din baie și evită să îl apuci cu mâinile direct de pielea goală.
 • Pentru nou-născut și copilul mic folosește cădițele și accesoriile speciale de baie, incluzând suport sau covoraș anti-alunecare. Cădița mică te va ajuta să îl manevrezi mai ușor, iar suportul sau covorașul vor împiedica alunecarea copilului în cadă.
 • În timpul îmbăierii, suprafețele din baie se umezesc și devin alunecoase. Pentru a preveni căderile, ține copilul în brațe cel puțin până la ieșirea din încăpere și nu îl lăsa să meargă singur.
 • Prizele sau aparatele electrice în funcțiune pot provoca accidente prin electrocutare. Scoate toate aparatele din priză înainte de a începe băița copilului. Ai grijă de aceste lucruri nu doar în timpul băiței, ci și în general – nu permite accesul copilului în baie în timp ce ai în funcțiune aparatura electrică.
 •  Substanțele chimice din baie nu trebuie lăsate niciodată la îndemâna copiilor. Ai grijă să depozitezi toate recipientele cu substanțe periculoase în locuri care nu se află la îndemâna copiilor. Una dintre soluții ar fi montarea dulăpioarelor de baie pe pereți – în acest fel ești sigur că micuțul tău nu va ajunge să înghită accidental substanțe toxice sau să sufere arsuri chimice ale pielii sau mucoaselor.
 • Apa care curge la robinet poate avea variații de temperatură de la moment la moment, de aceea completarea apei în timpul băiței trebuie evitată. Când pregătești baia copilului, ajustează temperatura apei înainte de a pune copilul în băiță – în acest fel eviți arsurile prin opărire.
 • Dacă pregătești baia copilului folosind apă încălzită în diverse vase, ai grijă și fii atent în permanență unde așezi vasele cu apă fierbinte. Nu lăsa niciodată recipientele respective la îndemâna copiilor. Copiii sunt extrem de imprevizibili și, într-un moment de neatenție pot trage de vasul așezat pe marginea unui suport, sau pot ajunge în vasul cu apă opărită așezat pe podea.
 • Pentru copiii cu vârste mai mari cărora ai început să le faci baie în cadă, trebuie să ai grijă la porțiunile de țeavă sau robinetul de apă caldă care pot fi atinse direct de către copil. Acestea pot fi extrem de fierbinți și pot provoca arsuri.
 • Ai grijă de copilul tău atâta vreme cât este în baie: fii în permanență atent la el, supraveghează-l activ, încearcă să-i imprimi obișnuințe sigure și să îi explici permanent, cu răbdare și pe înțelesul lui, care sunt pericolele care există în baie. Fă acest lucru de fiecare dată când ai prilejul – repetarea unor informații și acțiuni este absolut obligatorie pentru învățare și deprinderea unor obiceiuri sigure.

Ca părinte, ştiu că de câte ori auzi de posibile pericole nu te simţi deloc confortabil. Vestea bună este că toate acestea pot fi prevenite şi că de cele mai multe ori accidentele din baie se datorează neglijenţei sau lipsei de prevedere. Aşa că, tot ce trebuie să faci pentru a te bucura de bălăceala veselă a copilului tău este să iei în calcul faptul că, şi de această dată, paza bună trece primejdia rea.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan