Să îți ții copilul la piept și să îl hrănești… Nicio experiență personală anterioară și nicio experiență împărtășită de către apropiații tăi nu te pot pregăti pentru acele momente unice, pe care cu siguranță ți le vei aminti și le vei retrăi de multe ori cu duioșie nostalgică. Primele zile pot fi dificile și te poți descuraja, mai ales dacă nu primești suportul de care ai nevoie. Însă nu renunța așa ușor! Te pot asigura că perioada aceea grea va trece repede, iar la final vei rămâne cu o imensă satisfacție: bebelușul pe care îl ții în brațe s-a făcut mare, are acum un an și a trecut sănătos peste această primă perioadă din viața lui în mare parte datorită laptelui tău.

În cele 42 de țări în curs de dezvoltare în care se înregistrează 90% dintre decesele la copii, alăptarea exclusivă în primele 6 luni de viață și înțărcarea după vârsta de 1 an reprezintă cea mai eficace intervenție, putând duce la prevenirea a peste 1 milion de morți pe an în rândul copiilor – ceea ce reprezintă prevenirea a 13% din decesele care survin la copii, la nivel mondial.

Vezi aici: http://www.who.int/maternal_child_adolescent/documents
/pdfs/lancet_child_survival_prevent_deaths.pdf

Ce este alimentația naturală și de ce este importantă pentru copilul tău?

Fie că alăptezi copilul la sân, fie că îl hrănești cu laptele tău colectat prin alte metode, aceasta înseamnă alimentație naturală.

În Ghidul ,,Alimentația nou-născutului la termen sănătos’’, publicat de Asociația de Neonatologie din România, alimentația naturală este definită ca fiind alimentația exclusivă cu lapte matern (inclusiv laptele de mamă muls) fără substituenți de lapte matern, alte lichide sau alimente solide. (vezi aici: http://www.ms.ro/documente/02%20alimentatia%20nou%20
nascutului%20la%20termen%20sanatos_9180_7481.pdf
).

Laptele matern este alimentul natural, cel mai bun și mai potrivit pentru copiii noștri, în el regăsindu-se toți nutrienții de care are nevoie copilul tău pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă. Este singurul aliment de care bebelușii au nevoie în primele șase luni de viață. Deși există suficiente surogate pentru laptele matern, iar formulele de lapte sunt din ce în ce mai variate și mai adaptate unor nevoi specifice (cum ar fi intoleranța la lactoză sau predispoziția la afecțiuni de tip alergic), alimentația naturală nu poate fi suplinită complet de nici un alt înlocuitor al laptelui matern.

Uneori părinții nu au suficiente informații referitoare la nevoile speciale alimentare pe care le au nou-născuții și copiii mici, iar alimentația naturală nu este suficient promovată de către specialiștii în domeniul sănătății. De aceea, de multe ori se întâmplă ca părinții să înlocuiască prea curând alimentația naturală cu alt tip de lapte sau chiar aleg să diversifice alimentația copilului prea curând, introducând diverse alimente solide sau lichide. Ca regulă principală, Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea în completarea alimentației complementare, respectiv, alimentația naturală exclusivă în primele 6 luni, urmată de continuarea alăptatului până la vârsta de 2 ani. Și Asociația Americană de Pediatrie recomandă alimentația naturală exclusivă în primele 6 luni de viață, cu continuarea alăptării până la un an sau chiar mai mult – atâta timp cât este consimțită și dorită de către mamă și copil.

Conform UNICEF și Organizației Mondiale a Sănătății, în timp ce procentul copiilor alimentați exclusiv natural în primele 6 luni de viață a atins o medie de 38% la nivel mondial, în România procentul acestora este în scădere, ajungând în 2011 la 12,6%. (vezi aici: http://www.who.int/mediacentre/
factsheets/fs342/en/
).

Prin comparație, în țările nordice rata alimentației naturale exclusive este de 89-94% (vezi aici: http://www.unicef.org/romania/media_17610.html).

  • Conform Ghidului ,,Alimentația nou-născutului la termen sănătos’’, publicat de Asociația de Neonatologie din România, lipsa alăptării și în mod special a alăptării exclusive în primele 6 luni postnatal, cât și diversificarea inadecvată, sunt factori de risc importanți pentru morbiditatea și mortalitatea infantilă, iar pe termen lung pentru performanțe școlare scăzute, dezvoltare intelectuală și integrare socială reduse. (vezi aici: http://www.ms.ro/documente/02%20alimentatia%20nou%20
    nascutului%20la%20termen%20sanatos_9180_7481.pdf
    )
  • Laptele mamei este o importantă sursă de energie și hrană nu doar la copiii cu vârsta de până la 6 luni, ci și la cei cu vârste cuprinse între 6 și 24 luni: poate furniza cel puțin jumătate din energia zilnică de care are nevoie un copil cu vârsta între 6 și 12 luni și o treime din energia de care are nevoie un copil cu vârsta între 12 și 24 luni. Laptele mamei este, de asemenea, o sursă critică de energie și nutrienți de care are nevoie copilul bolnav, și reduce mortalitatea în rândul copiilor malnutriți. (vezi aici:http://www.who.int/mediacentre
    /factsheets/fs342/en/
    )

Pe lângă multele beneficii pe care laptele matern le are pentru copil, alăptarea ajută și mama să se refacă mai rapid după naștere și îi oferă și protecție. Dar despre aceste lucruri găsești mai multe în articolul De ce este importantă alăptarea pentru sănătatea copilului tău și a ta.

Posibile dificultăți pe care le poți întâmpina pe perioada alăptării și posibile rezolvări

Alăptatul poate fi dificil în prima perioadă, dar amintește-ți că acesta este un act natural, o caracteristică universală a speciei umane, o experiență prin care au trecut cu succes generații întregi de mame și copii înaintea noastră. Deși este un act instinctual și teoretic orice mamă este pregătită biologic să îi facă față și să se descurce, alăptatul este și un comportament – obicei individual pe care trebuie să îl învățăm fiecare dintre noi în parte, este un proces în care avem nevoie de suportul și încurajarea celor din jur, dar și de răbdarea și determinarea noastră.

Amintește-ți că mai mult de 90% dintre mame nu au nici un motiv fiziologic care să le împiedice să alăpteze și că există doar câteva limitări medicale permanente sau temporare legate de starea mamei, copilului sau a amândurora și care te pot împiedica să alăptezi. Lista acestor condiții medicale a fost publicată de către Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF în documentul ,,Condiții medicale acceptabile pentru utilizarea înlocuitorilor de lapte matern’’ (vezi aici:http://whqlibdoc.who.int/hq/2009/WHO_FCH_CAH_09.01_eng.pdf?ua=1).

Amintește-ți că nu ești singură! Cere sfaturi și sprijin prietenelor care au alăptat, cere sprijin asistentei sau medicului care te îngrijesc în maternitate sau după ce te-ai externat.

Dar nu te descuraja și acceptă situația dacă, din cauze independente de voința ta, nu îți poți alăpta copilul. Nu te auto-învinui. Așa cum îți spuneam, există în acest moment formule de lapte cu o compoziție foarte apropiată de cea a laptelui de mamă și acum, mai mult ca oricând, poți beneficia de acești înlocuitori în cazul în care vei fi obligată să apelezi la ei.

Tu vei avea în continuare toată dragostea, duioșia, atenția, grija cu care să îți învălui puișorul și să îl ajuți să se modeleze împreună cu tine.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan