Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

„Argint viu” ar trebui să le fie numele, nu Cristi, Ioana sau Răzvan. Să ai în casă un copil de această vârstă poate fi distractiv, minunat şi generează creşterea non-stop a adrenalinei. Copilul a mai crescut un pic, a devenit mult mai independent  şi deseori uităm că nu ştie încă să gândească în viitor, la urmările acţiunilor lui. El nu ştie „cum e bine” să se joace şi are nevoie de tine să-i asiguri un mediu sigur în care să crească.

10 măsuri de siguranţă obligatorii

 1. Acoperă toate prizele electrice din casă cu închizători speciale. Copiii ar putea fi tentaţi să introducă degetele sau diverse obiecte în prize şi e bine să fii extrem de prevăzătoare cu acest aspect. De asemenea, ţineţi închise în dulapuri toate aparatele electrice care i-ar putea tenta să le introducă în prize (ca să te imite cum faci prăjituri sau să coafeze păpuşa, de exemplu).
 2. Depozitează chimicalele din casă în locuri înalte, unde copilul nu poate ajunge nici dacă s-ar urca pe vreun scaun. Ideal ar fi să fie ţinute încuiate.
 3. Ţine toate medicamentele departe de locurile unde copilul poate avea acces. Şi mă refer chiar şi la medicamentele care i se dau lui şi par inofensive, cum este siropul de tuse, de creştere a poftei de mâncare sau vitaminele. Singura excepţie o constituie medicamentele care îi sunt necesare pentru administrare urgentă, cum ar fi un inhalator pentru copilul cu astm sau un gel cu glucoză pentru copilul cu diabet zaharat. Sigur, copiii trebuie învăţaţi să recunoască simptomele şi cum trebuie să folosească aceste produse, pe înţelesul lor. În cazul în care sunt copii care prezintă o boală cronică precum diabetul zaharat sau astmul sau voi, părinţii, aveţi aceste afecţiuni, este bine să îi învăţaţi de mici cum să sune la 112 şi ce trebuie să spună. Faceţi acest lucru cu un telefon de jucărie, copilul va fi pur şi simplu încântat să se joace de-a doctorul de pe Salvare. Şi nu de puţine ori aceştia s-au salvat pe ei sau au salvat părinţii lor de la moarte. Aplicaţi aceste reguli de siguranţă şi în casa bunicilor, ei au, de obicei, multe medicamente la îndemână.
 4. Foloseşte uşi de siguranţă speciale, ca un grilaj, pentru a ţine copiii mici departe de scările casei sau de încăperi periculoase, ce conţin diverse aparate ce i-ar putea pune în pericol.
 5. Fixează  bine mobila care ar putea să se răstoarne peste copil. Mese, dulapuri şi mai ales etajere pe care ţineţi cărţile sau jucăriile lui, iată tot atâtea tentaţii pentru micul căţărător.
 6. Dacă locuiţi la curte şi aveţi piscină, cumpăraţi o prelată specială acoperitoare sau încercuiţi-o cu un gard protectiv. Piscina reprezintă unul dintre cele mai mari pericole pentru copil, care se întinde să-şi ia mingea căzută şi poate aluneca la rândul lui în ea.
 7. Ai grijă la gardul şi poarta care dau în stradă. Să fie închise mereu cu un sistem pe care copilul nu-l poate deschide, curiozitatea îi face să uite că în stradă sunt numeroase pericole. Gardul nu trebuie să fie realizat din diverse elemente ascuţite, în care copilul se poate răni şi trebuie să aibă o înălţime destul de mare pentru a nu fi escaladat.
 8. Ţine toate obiectele care se pot sparge, rupe sau care taie în locuri închise, la care copilul nu are acces. În această categorie intră toate obiectele de sticlă, măsuţe din sticlă, vitrine, foarfece de grădină, maşini de tuns iarba.
 9. Chiar şi la 5 ani copiii nu sunt destul de mari pentru a înţelege că nu trebuie să alerge prin casă sau pe scări, de aceea e bine să acoperi cu dispozitive speciale colţurile meselor şi  dulapurilor de care micuţul s-ar putea lovi.
 10.  Blocaţi cu dispozitive speciale capacul de acces al oricărui recipient în care există apă, precum fântâna din curte sau banalul WC din casă. Nu lăsaţi rufele să se inmoaie în cadă, sunt suficienţi câţiva centimetri de apă şi copilul se poate îneca.

Siguranţa copilului mai mare

Rănirile sunt principala cauză a deceselor copiilor până în 4 ani (TIPP—The Injury Prevention Program, Copyright © 1994 American Academy of Pediatrics, Updated 11/2012).

Aproape toate acestea pot fi prevenite, fie că sunt produse prin cădere, otrăvire, arsură, înec sau accident de maşină.

 1. Căderile

La vârsta aceasta, copilul capătă tot mai multă independenţă, nu şi capacitatea de a-şi da seama de pericolul pe care îl reprezintă diverse acţiuni ale lui. Puiul tău se poate răni când se joacă în locul cu leagăne, să se aplece prea tare pe fereastră, când fuge pe scări sau când se plimbă cu bicicleta. Acordaţi mare atenţie locului de joacă,  e necesar să fie respectate normele de siguranţă în domeniu. Fii atentă ca suprafaţa care îl acoperă să fie destul de moale pentru a absorbi şocul unei eventuale căzături, leagănele să nu fie deteriorate, cu părţi lipsă sau fără mecanisme de prindere conforme. Stratul izolator de sub leagăne trebuie să aibă cel puţin 15 cm grosime (fie că vorbim de nisip sau gazon artificial), iar suprafaţa acestuia să depăşească locul de joacă cu cel puţin 2 metri de jur împrejurul leagănelor.

 

Mai multe despre normele de siguranţă sau măsurile prin care pot fi prevenite alte accidente, află de aici:

http://www.modeleazacopilaria.ro/locuri-de-joaca-pentru-copii/

http://www.healthychildren.org/english/tips-tools/Pages/Safety-for-Your-Child-2-to-4-Years.aspx

http://www.modeleazacopilaria.ro/ajutor-copilul-meu-s-a-accidentat/

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan