Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Sute de copii ajung anual la spital din cauza unei clipe de neatenţie a părinţilor. Gravitatea accidentelor le poate pune viaţa în pericol, dar majoritatea acestora se petrec  deoarece părinţii nu realizează că bebeluşul lor devine cu fiecare zi ce trece tot mai activ, mai capabil de mişcări independente. Dezvoltarea este aşa de rapidă în această perioadă încât, fără să-ţi dai seama, copilul se poate răsuci şi cădea din pat sau de pe masa pe care-i schimbăm scutecul, ori poate să verse o cană cu ceai fierbinte pusă unde poate ajunge cu mâna. Iată o scurtă trecere în revistă a celor mai frecvente accidente ce se pot întâmpla, important e să iei toate măsurile de siguranţă pentru a le preveni.

  1. Căderile

După vârsta de 3 luni, bebeluşul tău începe să se agite, să se mişte tot mai coordonat, să înceapă să se întindă după diverse lucruri. Chiar şi aceste mişcări pot avea ca rezultat căderea de pe masa de înfăşat sau de pe canapea. Într-o secundă se poate rostogoli, de aceea nu trebuie lăsat niciodată nesupravegheat, chiar dacă patul tău ţi se pare un loc sigur, în care nu ar putea să i se întâmple nimic. Chiar şi de la distanţă relativ mică, căderea poate fi periculoasă, de aceea pune întotdeauna copilul într-un loc sigur, precum pătuţul lui, căruciorul sau ia-l cu tine dacă trebuie să răspunzi când sună cineva la uşă. În jurul vârstei de 6 luni, unii copii pot începe să se târască, de aceea e bine să foloseşti  uşi de siguranţă pentru scările casei şi ai grijă să închizi uşile camerelor în care copilul s-ar putea răni.

Nu folosi premergătorul decât ocazional, pentru o scurtă perioadă, sub stricta ta supraveghere.  Premergătorul se poate agăţa în diverse obiecte şi răsturna cu copilul în el, poate cădea pe scări şi răni grav sau îi poate facilita accesul la diverse obiecte care reprezintă un adevărat pericol, cum sunt oale fierbinţi sau obiecte grele care se pot răsturna peste el.

În cazul în care copilul a avut o căzătură mai serioasă sau nu reacţionează normal nu aşteptaţi, duceţi-l la camera de gardă a unui spital de copii pentru a fi consultat. Semne îngrijorătoare pot fi: pierderea conștienței pentru câteva secunde sau mai mult, convulsii, pupile dilatate, frecarea la unul sau ambii ochi, iritabilitate crescută, somnolență prelungită.

  1. Accidentele de maşină

Accidentele de maşină reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa vieţii micuţului tău. Majoritatea rănilor şi a deceselor provocate de accidente pot fi prevenite prin folosirea scaunelor speciale de maşină pentru copii, dar şi de folosirea centurii de siguranţă. Nu renunţaţi niciodată să investiţi într-un scaun de cea mai bună calitate sau împrumutaţi unul care respectă normele internaţionale de siguranţă. Nu numai că micuţul va fi protejat în cazul unui accident minor, dar vă va permite să vă concentraţi la circulaţie şi la modul în care conduceţi maşina.

Fii foarte atentă la modul corect de instalare a scaunului, respectând exact indicaţiile din manualul de utilizare al acestuia. În cazul în care scaunul este împrumutat, cere opinia unui specialist care ştie cum se instalează corect.  Foloseşte scaunul de fiecare dată când te deplasezi cu copilul, începând chiar de la plecarea din maternitate.

Niciodată nu aşeza scaunul copilului pe scaunul din faţa maşinii, ci numai pe bancheta din spate şi, dacă se poate, evită să-l aşezi în faţa unui air-bag.

  1. Arsurile

De la 3 la 5 luni, copilul începe să se agaţe cu mâinile de diverse lucruri, să dea haotic din acestea. Este motivul pentru care nu trebuie niciodată să duceţi copilul în braţe şi să purtaţi în acelaşi timp, în cealalată mână lichide fierbinţi cum este cafeaua, de exemplu. Copilul se poate arde, în cazul în care vă atinge mâna cu care transportaţi obiectele periculoase.

Dacă se produce o arsură, introdu imediat locul ars în apă rece (la temperatura camerei, nu cu gheaţă), cel puţin 15 minute. Nu unge locul cu nicio substanţă (ou, iaurt, etc.), doar acoperă-l cu un bandaj sau haină curată, sună doctorul sau, mai bine, du-te imediat la spital cu el. Niciodată nu poţi şti cum evoluează o arsură la un copil aşa mic, mai ales în cazul în care arsura e pe o suprafaţă mai mare de câţiva centimetri sau este mai profundă, care se manifestă mai mult decât printr-o simplă înroşire a zonei.

  1. Sufocarea

Copiii descoperă lumea înconjurătoare ducând la gură orice obiect. Nu lăsa niciodată la îndemâna acestuia obiecte mici, ce pot fi înghiţite şi nici nu-i da să mănânce bucăţele de morcov, struguri, alune sau floricele, cu care se poate sufoca. Ideal ar fi să înveţi manevra Heimmlich în cadrul unui curs de prim-ajutor, organizat mereu de Crucea Roşie, este util oricui. Dacă nu ai avut timp, te ajută, preventiv, articolele noastre, dar nu pierde timpul: dacă ţi se pare că a înghiţit un obiect mic, fugi la spital. Nu încerca să-l scoţi singură, decât dacă poţi ţine copilul nemişcat şi nu a intrat prea mult în gât, în caz contrar poţi face mai mult rău decât bine.

Află mai multe aici:

http://www.modeleazacopilaria.ro/baia-in-siguranta/

http://www.modeleazacopilaria.ro/ajutor-copilul-meu-s-a-accidentat/

Referinţe:

http://www.healthychildren.org/English/tips-tools/Pages/Safety-for-Your-Child-Birth-to-6-Months.aspx

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan