Articol recomandat de
Acad. prof.dr. Dan Mircea Enescu, manager Sp. Grigore Alexandrescu, Bucuresti, specialist chirurgie plastica si reconstructiva

Odată cu trecerea timpului, copilului tău începe să nu-i mai placă locurile de joacă unde se juca mai demult. Descoperă noi tipuri de activităţi, pe măsură ce universul prietenilor lui se măreşte. Intră în colectivitate, prilej de a-şi face noi cunoştinţe cu care îi place să-şi petreacă timpul. Riscul de a se accidenta se mută din interiorul casei, în exteriorul ei, ceea ce se traduce, de multe ori, prin mult mai multe accidentări minore decât avea când era sub ochii noştri fiecare secundă. Afară, tipul activităţilor pe care copilul începe să le practice este mult diversificat. Să vedem care sunt acestea şi cum putem evita accidentările copilului nostru.

  1. Practicarea sportului în mod organizat

Fie că vorbim de înot, volei, baschet, atletism, scrimă sau fotbal, dacă sportul ales de copilul nostru se desfăşoară în mod organizat, în cadrul unui club, sub directa îndrumare a unui profesor specializat, nu ar trebui să se întâmple nimic rău copilului. Totuşi, loviturile sunt inerente când vorbim de un sport de echipă sau de unul care presupune un efort mai intens, o perioadă mai lungă de timp. Faceţi-vă timp să mergeţi să discutaţi condiţiile în care se practică sportul ales şi fiţi atentă dacă echipamentul de sport şi sala în care se practică respectă normele internaţionale de siguranţă.

  1. Copilul descoperă plăcerea plimbării cu bicicleta, rolele sau skate-board-ul

Ce copil nu a primit de la Moş Crăciun bicicleta cea verde, după care suspina încă de astă-vară? Între 5 şi 10 ani, copilul poate parcurge distanţe din ce în ce mai lungi cu bicicleta, de multe ori pe drumuri care nu au amenajate piste de biciclişti. Ideal ar fi să meargă şi părinţii cu el, să se plimbe toţi cu bicicleta sau măcar să fie însoţit de un prieten mai mare care îl poate supraveghea. Lămuriţi-l că trebuie să poarte întotdeauna cască de protecţie şi nu acceptaţi să folosească bicicleta, dacă nu respectă această regulă. În cazul skate-board-ului, unde riscul de rănire este şi mai mare decât în cel al bicicletei, mai ales dacă foloseşte pistele speciale unde se practică sărituri, echipamentul joacă un rol esenţial în minimalizarea urmărilor unui accident, inerent acestui sport. Pe lângă casca de protecţie, care trebuie adaptată vârstei şi schimbată odată cu creşterea copilului, genunchierele şi cotierele trebuie să nu-i lipsească. Investiţi în echipamente de calitate pentru a obţine maximul de siguranţă.

  1. Karting, alpinism şi alte sporturi cu potenţial mai mare de accidentare

Spre 10 ani, copilului încep să-i placă aventurile din ce în ce mai riscante.  Kartingul se poate face de la vârsta de 6 ani, când copilul ştie să-şi coordoneze motricitatea corpului, să urmărească un traseu de la volanul maşinuţei. Totuşi, trebuie să utilizeze doar kartinguri pentru vârsta lui, care nu pot atinge viteze mari şi să folosească obligatoriu cască de protecţie. Alpinismul se învaţă de obicei cu profesor specializat, care are autorizaţie specială pentru a învăţa copiii. Nu-l lăsa să practice acest sport dacă copilul are dificultăţi de concentrare sau de coordonare a mişcărilor, dacă e un temperament mai agitat. Aceste sporturi necesită coordonare foarte bună a mişcărilor şi o intensă concentrare.

  1. Accidente domestice

Deşi mult mai redus, riscul de producere a unui accident în casă este încă prezent. Copilul vrea să-şi imite tatăl, pe care îl vede meşterind cu diverse aparate prin casă sau mama, la bucătărie, încercând să-şi prepare singur diverse dulciuri. Aparatele electrice au toate potenţial mortal, de aceea trebuie să-i explici copilului, repetat, încă de la 3-4 ani că nu are voie să umble cu ele. Fără ca acest lucru să te scutească de a ţine aceste aparate într-un dulap închis cu cheia. Fără excepţie, fie că vorbim de fierul de călcat, de bormaşină sau de fierăstrăul electric. Arsurile sunt printre cele mai frecvente accidente domestice. Oricât de precaut ai fi, tot nu-i de ajuns. Nu lăsa copilul să umble la aragaz când este singur în casă, dotează-l cu sisteme de siguranţă, care nu-i permit să aprindă focul. În cazul în care copilul s-a ars, în funcţie de întinderea şi gravitatea arsurii sună la 112 sau du-te cu el la camera de gardă a primului spital. Dacă arsura este superficială, pe o suprafaţă mică, de doar unul – doi centimetri, introdu-i imediat mâna în apă rece 15 minute, apoi bandajează-l cu un bandaj steril. În cazul în care s-a format o colecție cu lichid, presară un antibiotic sub formă de pulbere, bandajează-l şi du-l totuşi să-l vadă un medic.

Află mai multe despre ce măsuri trebuie să iei în caz că puiul tău a avut un accident, aici: http://www.modeleazacopilaria.ro/ajutor-copilul-meu-s-a-accidentat/

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan