Milioane de vieţi au fost salvate de când doctorii au realizat că oamenii mor din cauza pătrunderii microbilor în organism. Banalul săpun a devenit rege în lupta împotriva bolilor. Aşa ar fi, dacă i-am acorda atenţia cuvenită şi ne-am învăţa şi copilul să devină prieten la cataramă cu el. Boli precum hepatita de tip A, cunoscută drept „boala mâinilor murdare”, tetanosul, dizenteria, răceala, gripa, oreionul, rujeola şi lista poate continua la nesfârşit, toate pot fi evitate dacă adoptăm măsuri de prevenţie împotriva lor. Însă aplicarea acestor măsuri trebuie să fie constantă, să se transforme într-un automatism, să nu lăsăm niciodată garda jos. Ca să îţi obişnuieşti şi copilul cu această rutină, ai la îndemână un mijloc foarte simplu: transformă aceste gesturi într-un joc, iar micuţul va fi încântat să ţi se alăture. Nu uita: germenii există la oamenii cu care vii în contact, pe obiectele şi pe suprafeţele pe care le atingi, pe animalele cu care te joci! Iată regulile pe care trebuie să le respecte toată lumea pentru a evita îmbolnăvirile.

 

Spală-te frecvent pe mâini!

Cea mai sigură metodă de a ne feri de bolile infecţioase e să ne menţinem mâinile curate. Deşi spălatul pe mâini pare o idee demonetizată, arhicunoscută de toată lumea, mulţi nu o aplică sau o aplică greşit. Trebuie să fim vigilenţi cu copiii noştri, mai ales că aceştia duc toate lucrurile la gură sau stau mereu cu mânuţa în gură. Poţi citi mai multe în articolul ,,Spălatul pe mânuțe, o rutină sănătoasă’’ de pe site-ul nostru.
Dacă nu aveţi la îndemână apă şi săpun, folosiţi şerveţele umezite cu alcool sau gel dezinfectant pentru mâini.

 

Curăţă şi dezinfectează regulat suprafeţele!

A curăţa şi a dezinfecta sunt lucruri diferite. Curăţarea îndepărtează germenii de pe suprafeţe, în timp ce dezinfecţia îi distruge. Virusul hepatitic B sau C, care se pot găsi într-o picătură de sânge contaminat, „trăiesc” o săptămână pe orice obiect, fie el forfecuţa manichiuristei ori freza dentară a doctorului stomatolog. Iată de ce este important să alegem numai clinici stomatologice şi cabinete cosmetice serioase, unde normele de igienă sunt respectate cu stricteţe. În general, îndepărtarea murdăriei cu săpun sau detergenţi este suficientă. Dar uneori, cum se întâmplă atunci când mergem la hotel şi vrem să fim siguri că totul e dezinfectat, sau avem în casă un bolnav cu o infecţie gastro-intestinală, cu răceală ori gripă, ai nevoie de produse pe a căror etichetă e specificat clar cuvântul „dezinfectant”. Acordă o atenţie sporită curăţării cuţitelor, veselei şi aparaturii electrice folosite la prepararea cărnii, dezinfectează periodic frigiderul şi aminteşte-ţi să foloseşti la prosoapele din baie şi bucătarie programul de spălare cu apă fierbinte de 90 grade.

 

Mânuieşte şi prepară în siguranţă mâncarea!

Una dintre principalele căi de îmbolnăvire este prin intermediul alimentelor contaminate. În bucătarie trebuie respectate patru reguli simple: separă, curăţă, găteşte şi răceşte adecvat fiecare aliment în parte.

– Separă. Când punem alături alimente ce pot fi contaminate cu altele deja curăţate sau cu suprafeţe pe care aşezăm ulterior obiecte care vin apoi în contact cu mâinile sau gura, se produce aşa-numita contaminare încrucişată. Aşează carnea, peştele sau ouăle nepreparate în pungi speciale în frigider. Nu folosi cuţitul cu care ai tăiat carnea crudă la tăiatul salatei.
– Curăţă riguros toate suprafeţele care au intrat în contact cu peştele sau cu carnea crudă. Spală cu multă apă legumele şi fructele consumate crude şi nu-l lăsa pe cel mic să mănânce nimic nespălat.
– Găteşte. Este foarte important să gătim mâncarea la temperatura care omoară germenii patogeni precum salmonella, trichinella, escherechia etc. responsabile de multe boli destul de grave.
– Răceşte. Chiar dacă nu omoară bacteriile, frigul încetineşte sau impiedică dezvoltarea lor, de aceea pune în frigider cât mai repede alimentele perisabile şi ai grijă să nu-l încarci prea mult astfel ca aerul rece să poată circula eficient. Când mergi la picnic pune carnea într-o ladă frigorifică cu multe dispozitive de răcit. Dacă nu ai o ladă frigorifică, poți improviza una din sticle de plastic umplute cu apă, ţinute la congelator până îngheaţă tun.

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan