Tentația părinților, mai ales în cazul primului nou-născut, de-a umple camera copilului cu jucării este foarte mare, irezistibilă chiar. În plus, rudele și prietenii care vin în vizită să vadă bebelușul nu se prezintă cu mâna goală, jucăriile fiind obiectele cel mai la îndemână de achiziționat. Uite așa vă treziți cu o casă plină de jucării… Dar care sunt într-adevăr jucăriile potrivite pentru un bebeluș abia venit pe lume și cum trebuie alese astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru cei mici este o lecție pe care trebuie s-o învețe toți proaspeții părinți.

Tot ce n-au avut părinții în copilărie…

Lumea jucăriilor e foarte mare și foarte diversă, orice părinte se pierde în ea, cu atât mai mult cu cât în copilăria sa cu siguranță nu au existat multe din jucăriile de astăzi. Dincolo de varietate, un părinte responsabil atunci când alege jucării pentru un copil cu vârsta de 0-3 luni trebuie să se orienteze spre cele care sunt zgomotoase și ușor de apucat cu mânuțele. La această vârstă, auzul este principalul simț de care se folosește micuțul ca să comunice cu exteriorul, de aceea jucăriile muzicale sau cele care scot tot felul de sunete sunt de preferat, fiindcă muzica îl liniștește pe copil, dar le și stimulează atenția și îi amuză, mai ales dacă acestea sunt puse deasupra patului și se mișcă. Bebelușul are tendința de-a apuca jucăria, însă este prea mic s-o poată prinde, de aceea orientați-vă către obiectele ușoare. Nu vă năpustiți asupra jucăriilor care vă plac vouă adulților, acum siguranța bebelușului este pe primul loc, mai ales că după ce va crește puțin va băga totul în gură și e posibil să se înece înghițind un obiect mic, frumos colorat, care-i atrage atenția și care v-a plăcut și vouă. Orientați-vă spre jucăriile fără puf, spre cele care pot fi curățate ușor, spre cele confecționate din materiale moi, care să nu-l răneasca pe cel mic. Zornăitoarele sunt pe placul bebelușului, cu condiția să nu scoată sunete stridente. În caz contrar, bebelușul s-ar putea speria. Dacă aveți dubii asupra vârstei la care poate fi folosită o jucărie, citiți cu atenție eticheta și evitați să cumpărați obiecte care nu sunt recomandate copiiilor mai mici de 36 de luni.

Culori vii, puternice

În primele luni de viață, copilul are nevoie de stimulare senzorială, iar jucăriile colorate sunt perfecte, pentru că îl vor atrage. Cu cât e mai vie culoarea, cu atât cel mic va da din mânuțe nerăbdător s-o vadă, s-o aibă. De la 5 săptămâni, bebelușul începe să distingă culorile, bineînțeles mai întâi pe cele vii: roșu, verde. Cu cât jucăriile sunt mai mari, au margini perfect conturate și culori contrastante, cu atât au mai multă trecere la sugar.

Sugestii de jucării potrivite în primele trei luni de viață

Dacă sunteți în pană de idei sau ați ajuns într-un magazin cu atât de multe jucării încât nu mai știți pe care s-o cumpărați, iată câteva idei:
1. o pârâitoare, colorată și ușor de manevrat,
2. cutiuțe muzicale, cu melodii vesele,
3. jucării mobile agățate deasupra patului sau leagănului,
4. animăluțe de pluș, cu specificația că ar fi bine să nu le puneți în pat fiindcă există risc de sufocare,
5. salteluțe de joacă cu jucării deasupra,
6. o lampă care proiectează lumini pe tavan,
7. jucării zornăitoare,
8. jucării din lemn suspendate,
9. leagăne sau balansoare prevăzute cu jucării
10. jucării mobile precum morișca, titirez.

Surse:

http://kidz.garbo.ro/articol/Bebe/4940/Cu-ce-se-joaca-sugarul.html
http://baby.unica.ro/ce-jucarii-sa-i-aduca-iepurasul-ghid-pe-varste-2198613.html
http://www.utilecopii.ro/articole/bebelusi/alegerea-jucariilor-a-grea-decizie/13055/
http://mamistietot.ro/cum-alegi-jucariile-pentru-bebe/
http://www.desprecopii.com/info-id-11799-nm-15-activitati-pentru-nounascuti-si-parinti.htm#_

Pentru mai multe informații, vizitați Mylan.ro

Mylan